De geschiedenis van de keepershandschoen
Vreemd genoeg zijn keepershandschoenen een verschijnsel van de laatste decennia. In 1885 was de Engelsman William Sykes de eerste die een patent aanvroeg op leren keepershandschoenen. De Engelsman die eigenaar was van een bedrijf dat voetballen produceerden had een combinatie uitgevonden van een leren keepershandschoen met Indiaas Rubberen palm.
Toch duurde het nog zeker een halve eeuw voordat de keepershandschoen gebruikt ging worden. De Argentijn Amadeo Carrizo schijnt de eerste keeper te zijn waarvan bekend was dat hij altijd keepershandschoenen gebruikte. Hij speelde in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw voor River Plate in Argentinië.
Het lijkt erop dat er door wat keepers af en toe wollen handschoenen en tuinhandschoenen gebruikt werden bij koud weer, maar van een echte tendens kon niet gesproken worden.
Tijdens het WK van 1970 experimenteerde Gordon Banks met keepershandschoenen. Vanaf die tijd is eigenlijk de opmars van de moderne keepershandschoen begonnen.
Uhlsport, Reusch en nog een klein aantal merken begonnen met een basis handschoen die zowel bij profs als bij amateurs aftrek begonnen te vinden. Ze boden grip en bescherming, 2 factoren die tot die tijd onbekend waren voor een keeper.
Vanaf de jaren 80 werden de keepershandschoenen meer en meer doorontwikkeld. Er werden diverse materialen getest, van badstof / microfiber tot de padding van tafeltennisbatjes. Uiteindelijk bleek latex foam (voorlopig) het beste materiaal.
Deze latex werd en wordt nog steeds doorontwikkeld. Bepaalde behandelingen maken de foam duurzamer. Tevens wordt de grip vele malen beter.
Naast grip en duurzaamheid is er ook aandacht besteed aan andere zaken zoals bescherming.
Fingersave deed zijn intrede in de jaren 90 en wordt nog steeds verbeterd. Iedere fabrikant heeft zijn eigen naam hiervoor. Daarnaast is er voor de keeper een diversiteit aan pasvormen ontstaan (zie welke keepershandschoenen) waardoor iedere keeper een ideale keepershandschoen kan vinden.