Welke keepershandschoenen zijn geschikt voor mij?
Online keepershandschoenen bestellen? Wil je keeperhandschoenen kopen in de keeperswinkel? Of misschien wel Keepershandschoenen cadeau doen? Lees onderstaande tekst om een beter beeld te krijgen.
"Jeugdkeeper.nl" wil altijd iedereen voorzien van het beste advies en service. Wij krijgen vaak vragen als: “Welke keepershandschoenen zijn voor mij het beste?” of “ Ik ben op zoek naar keepershandschoenen voor een kind” of juist “Ik wil keepershandschoenen voor volwassenen”, "Wat zijn de beste keepershandschoenen", de laatste tijd wordt er veel gevraagd naar keepershandschoenen voor kunstgras.
Bovenstaande vragen zijn lastig te beantwoorden en afhankelijk van veel factoren. We gaan proberen wat duidelijkheid te geven in dit artikel.
Doel
Bij de keuze van keepershandschoenen zal je jezelf de vraag moeten stellen wat je met de keepershandschoenen wilt doen. Zijn het handschoenen voor de training, voor wedstrijden of voor beide doeleinden?
Ideaal is om zowel een paar trainingshandschoenen als wedstrijdhandschoenen te hebben. De wedstrijdhandschoenen zullen van zachtere foam zijn gemaakt voor optimale grip. Trainingshandschoenen met een duurzame foam om langer mee te laten gaan.
Dit is niet voor iedereen haalbaar of je wilt met dezelfde keepershandschoenen trainen en wedstrijden spelen zodat je hetzelfde gevoel hebt.
Hiermee komen we dan ook bij een hele grote factor: Het budget.
Budget en grip / duurzaamheid
Over het algemeen kunnen we stellen dat hoe duurder de keepershandschoenen zijn, hoe meer grip deze zullen hebben. Echter, aan ieder voordeel zit een nadeel. Keepershandschoenen met veel grip gaan meestal minder lang mee. De meest dure keepershandschoenen vertonen vaak zelfs na 1 wedstrijd of training al slijtage. Dit is niet zo erg gezien het foam blijft werken totdat het canvas erdoor komt.
Je zult dus ook voor jezelf de keuze moeten maken wat de balans in grip / duurzaamheid moet zijn. Het is dus per definitie niet zo dat de duurste keepershandschoenen ook de beste zijn, maar daar volgt later nog meer over.
Het is voor beginnende keepers dan ook niet raadzaam om direct hele dure keepershandschoenen aan te schaffen. Werk eerst aan je techniek voordat je een stap hoger gaat. Goede keepers kunnen herkend worden aan het foam van de keepershandschoenen. Dit geldt ook voor volwassen keepers. Overmatige slijtage aan de onderkant palm of vingertoppen houdt vaak in dat er vaak verkeerd wordt neergekomen, maar meestal verkeerd wordt opgestaan. Afduwen en opstaan met de palm van de handschoen is uit den boze.
Keepershandschoenen voor gras kunnen natuurlijk ook op kunstgras gebruikt worden. Echter door het contact met de harde ondergrond zal het foam snel slijten. Als dit grotendeels voorkomen wordt (door goede techniek en goed opstaan) kan je normale keepershandschoenen gebruiken. Ga je voor zekerheid, dan kies je de wat stevigere foam voor kunstgras. Vooral voor jongere keepers raden wij dit aan. De ontwikkelingen gaan nu zeer hard zodat er steeds meer goede kunstgras handschoenen komen met erg veel grip. Hier hangt natuurlijk dan ook weer een prijskaartje aan.
Als je een keuze hebt gemaakt waarvoor je de handschoenen wilt gebruiken en wat ongeveer het budget is kunnen we naar de volgende stappen.
Fingersave
De eerste verdeling in keepershandschoenen is te maken in handschoenen met Fingersave systeem en handschoenen zonder Fingersave systeem. Fingersave is een systeem om de vingers te beschermen. Elementen in de handschoen zorgen ervoor dat de vingers niet door kunnen klappen. Tevens worden de vingers beter beschermd voor inkomende noppen en botsingen. Reusch , Elite en andere merken hebben ook een systeem om de duim te beschermen.
Ieder merk heeft zijn of haar eigen naam voor het systeem in de keepershandschoenen. Een aantal handschoenen heeft verwijderbare Fingersave. Ook binnen het fingersave systeem zijn er simpele en uitgebreide systemen. Zo heeft Uhlsport naast het instap Finger save systeem met de naam Supportframe ook het meer uitgebreide Bionic en Bionic + systeem en Reusch heeft naast het Finger support het Ortho-Tec systeem.
Gebruik van Fingersave in keepershandschoenen heeft voor en tegenstanders. Tegenstanders vinden het gevoel in de keepershandschoenen minder en zijn niet gecharmeerd van het feit dat Fingersave de houding van de vingers beïnvloed. Voorstanders vinden de veiligheid voorop staan.
Feit blijft dat dit een hele persoonlijke keuze is. Over het algemeen is wel te zeggen dat Finger Save het vangen moeizaam maakt. Vaak worden ballen eerst naar beneden geduwd of opzij geslagen omdat vangen slecht mogelijk is. Iedere bal die daardoor in het spel blijft is natuurlijk wel een potentieel doelgevaar.
Laat u adviseren, maar niet dwingen om een systeem te kiezen / af te wijzen. Ook niet door een keeperstrainer of club! Bijna alle keeperstrainers zullen het gebruik van Fingersave terecht afraden, echter dient een keeper wel zeker te zijn in het doel. Een onzekere keeper richt veel meer schade aan dan Fingersave.
Cuts
Nu het grote verschil gedefinieerd is, kunnen we een verder onderscheid gaan maken. Keepershandschoenen zijn te verdelen in diverse “cuts” of snits, grofweg hoe de handschoen gestikt is. Dit lijkt een detail, maar kan veel verschil maken op de uiteindelijke keuze.
De volgende “cuts” zijn het meest gangbaar. Er zijn daarnaast nog wat hybride vormen, maar de hoofdmoot wordt gevormd door:
- Classic Cut of platte vinger.
Palm en rug zijn langs de vingers aan elkaar gestikt.
Met als resultaat een vaste waarde: klassiek, comfortabel, niet te breed en niet te smal. Vanggebied is groot en maakt vangen makkelijker. - Rollfinger
Rollfinger is een trend uit de UK die intussen door alle kenners is overgenomen.
Het latex wordt als het ware rond de vinger gerold. Daardoor krijg je rondom een naadloze grip met een pasvorm die nauwsluitender is. - Negative Cut
De stiknaden van de vingers zijn naar binnen genaaid. De doelman maakt hierdoor meer contact met de bal. Dit zorgt voor meer gevoel bij het vangen en het werpen van de bal.
Naast bovenstaande cuts zijn er nog hybride vormen die steeds populairder worden; combinaties van bovenstaande en of een kleine aanpassing op de gangbare cuts. Vooral de hybride vormen met negative cut halverwege de vingers met rollfinger toppen en de hybride handschoen met negatieve ringen en wijsvinger icm rollfinger vinger winnen veel populariteit.
Een ander belangrijk detail kan de sluiting zijn van de keepershandschoen. Het gaat in dit artikel te ver om hier over te door te gaan, maar ook de sluiting heeft veel invloed op de uiteindelijke keuze van een keepershandschoen.
Maat
Bepaal de maat aan de hand van de maattabellen van ieder merk. Uhlsport, Sells, Elite Sport en The One Glove Company vallen wat ruimer. Reusch iets minder ruim. Kijk vooral naar de breedte van de handschoen. Er mag geen kracht op de naden staan als je de handschoenen aangetrokken hebt. Bij ieder balcontact komen hier grote krachten op te staan. Als er al spanning staat op de handschoen zonder bal dan gaat de keepershandschoen zonder twijfel niet lang mee. De ruimte op de top van de vinger doet veel minder ter zake. (het zijn geen handschoenen voor op de fiets). Al moeten roll finger en nagatieve modellen wel strakker zitten.
Na het voorgaande gelezen te hebben is advies geven heel lastig en zijn keepershandschoenen een persoonlijk gevoel. Denk na over alle bovenstaande factoren en laat je niet beïnvloeden door het model dat een profkeeper draagt. Ook de profkeeper heeft sponsorcontracten. Staar niet blind op de mooie kleuren, maar ga altijd voor de juiste keepershandschoenen en dat is voor iedereen waarschijnlijk anders. Jeugdkeeper.nl zal in ieder geval proberen je de juiste keuze te laten maken
Ons advies is: Kom passen. Regelmatig staan er keepers van jong tot oud en van elk niveau diverse soorten te passen en deze uit te proberen op een tjoek / rebounder in de winkel.